Adriaan Raemdonck (1945) startte als student aan de Academie van Antwerpen zijn galerie De Zwarte Panter in 1968.

In de conceptualistische jaren 70 koos hij radicaal voor de figuratieve schilderkunst, sculptuur en grafiek.

Ze is tot vandaag de oudste nog actieve galerie in Vlaanderen en werkte in de jaren 70 samen met de Parijse avant-garde galeriste Iris Clert. Organiseerde meer dan 500 tentoonstellingen van o.a. Wifredo Lam, Jan Cox, Alfred Klinkan, Fred Bervoets, Jan Vanriet, Dr. Hugo Heyrman, Michel Buylen, Ysbrant, Frank Maieu, Nick Andrews, Frieda Van Dun,Tom Liekens, Benjamin Demeyere.

De galerie is gehuisvest in een historisch monument het Sint Julianusgasthuis in het hart van de oude binnenstad. Reeds van in het begin vonden er concerten, filmvoorstellingen, boekpresentaties en voordrachten plaats

De nauwe samenwerking tussen beeldende kunstenaars en literatoren vormt ook een constante in de geschiedenis van de galerie en resulteerde in een indrukwekkende reeks bibliofiele edities en grafiekuitgaven. Op 5 december 2018 maakt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience naar aanleiding van het 50 jarig bestaan een tentoonstelling, Schilders & Schrijvers: 50 jaar Galerie De Zwarte Panter.

Adriaan Raemdonck is voorzitter van BUP ( Belgische Moderne en Hedendaagse Kunstgaleries) en FEAGA (Federation ef European Art Galleries Associations).