Perstekst Vlaanderen Galeriestad

BUP, de Vereniging van Belgische galeries voor moderne en hedendaagse kunst, organiseert op 5 juni in het Brusselse BOZAR een open colloquium over de uitdagingen in de sector van de kunstgaleries. 

Met dit colloquium, getiteld Vlaanderen Galeriestad, wil BUP een aantal prangende vragen bespreken. Wat zijn de uitdagingen en waar liggen de mogelijkheden? Heeft de overheid meer dan een LAT-relatie met het galeriewezen? Hoe kunnen galeries nationaal en internationaal samenwerken om hun slagkracht te verhogen? Wat is de stand van zaken in de dossiers kunstkoopregeling en volgrecht? Hoe kunnen galeries bijdragen tot een betere zorg voor het artistieke en creatieve erfgoed? 

In vijf sessies zullen deze, en vele andere vragen aan bod komen. Ook Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz zal aanwezig zijn om zijn visie over de betekenis van het Vlaamse galeriewezen in internationaal verband en als promotor van de artistieke creatie uit de doeken te doen.

Met de titel Vlaanderen Galeriestad wil BUP alvast een flinke voorzet geven. Op de kaart van de internationale kunsthandel is Vlaanderen (inclusief zijn hoofdstad Brussel) nauwelijks een voorschoot groot. Op wereldschaal gezien is Vlaanderen slechts een grote stad. Maar het is wel een die bulkt van musea, kunstenaars, instellingen, initiatieven, collecties en galeries voor moderne en hedendaagse kunst, die zonder uitzondering een internationale faam genieten. Vlaanderen is te klein om verder opgedeeld te worden, maar kan zich spiegelen aan het samenwerkingsmodel dat vandaag in steden als Antwerpen en Brussel bestaat. De betekenis en uitstraling van Vlaanderen als kunstmetropool kan alleen maar baat vinden bij het eendrachtig optreden van alle betrokkenen. Met Vlaanderen Galeriestad neemt BUP als vertegenwoordiger van de ondernemende privésector die de Vlaamse galeriesector is, alvast het voortouw.

In vijf sessies gaat een schare aan met de sector vertrouwde experten met mekaar en met het publiek de dialoog aan.


Programma Vlaanderen Galeriestad

08u30      Deuren open

09u00      Ontvangst door Paul Dujardin

09u15      Inleiding door Adriaan Raemdonck

09u30      Sessie Subsidies
  • Cathy Cardon, Dirk De Wit, Yasmine Geukens, Bart Vanderbiesen
  • Moderator: Pieter Vermeulen
10u45      Sessie Estates & Erfgoed
  • Evi Bert, Hélène Vandenberghe, Bart De Baere, Yoeri Van Langendonck, Maria Mineta 
  • Moderator: Pieter Vermeulen
12u00      Walking lunch

13u15      Sessie Intellectual Property in de Beeldende kunst
  • Antoon Ott, Prof. Hendrik Vanhees, Salvador Ferreira
  • Moderator: Lien Van de Kelder
14u30      Interview met Sven Gatz

15u00      Pauze

15u30      Sessie Uitdagingen en samenwerkingsmodellen
  • Johan Pas, Frank Demaegd, Jan de Clercq, Nele Verhaeren, Sofie Van de Velde
  • Moderator: Chantal Pattyn
16u45      Sessie Code of Conduct
  • Sofie Van de Velde, Llùcia Homs, Ernst Hilger
  • Moderator: Jo Coucke
18u00      Conclusie en slotwoord door Pieter Vermeulen en Adriaan  Raemdonck

18u15      Receptie

19h00      Einde