top of page

Petitie BTW-kwestie

BupLogo_2.png

OPROEP TOT ACTIE - TEKEN DE PETITIE

BEDREIGING VOOR DE KUNSTMARKT: VERDUBBELING VAN DE BTW OP KUNSTWERKEN

GEVAAR VOOR KUNSTENAARS, KUNSTBEURZEN, VEILINGHUIZEN EN GALERIES IN BELGIË

 

We nodigen kunstenaars, galeriehouders, kunsthandelaars, curatoren, beurzen en kunstliefhebbers uit om deze petitie te ondertekenen tegen een nieuwe belasting op kunstwerken.

 

Frankrijk en Luxemburg hebben ervoor gekozen om een nieuw BTW-tarief in te stellen op de kunsthandel van 5,5% en 7%, in lijn met een Europese richtlijn die de margeregeling afschaft. Hoewel elke lidstaat vrij is om zijn eigen BTW-tarief vast te stellen, wil het Belgische ministerie van financiën een BTW-tarief van 21% toepassen bovenop de prijs van het kunstwerk.

 

Deze nieuwe belasting zou leiden tot oneerlijke concurrentie met onze buurlanden en zou de sluiting van galeries, beurzen en veilinghuizen in België tot gevolg kunnen hebben, waardoor de markt voor Belgische kunstenaars zou verzwakken.

 

De BUP (beroepsvereniging van hedendaagse galeries in België) pleit, in samenwerking met de ROCAD (Koninklijke Kamer van Kunsthandelaars), BRAFA, de Chambre des Experts, en alle spelers op de markt, voor een BTW-tarief van 6% voor de kunsthandel. 

 

België is de 11e grootste kunstmarkt ter wereld. Laten we deze positie beschermen zodat kunstenaars en galeries hun werk kunnen voortzetten om de Belgische cultuur te promoten, te prospecteren en te verspreiden in België en in het buitenland.

Gelieve de petitie te ondertekenen via onderstaande link:

http://www.leslignesbougent.org/petitions/increase-in-vat-on-works-of-art-in-belgium-culture-is-in-danger-16713/ 

BupLogo_2.png
bottom of page