Nieuws

Kunstkoopregeling - Kunst Aan Zet


Droom jij ook van een kunstwerk in huis? De Renteloze Kunstlening geeft je een duwtje in de rug. Een kunstwerk of uniek designobject van een Vlaamse of Brusselse kunstenaar betaal je nu in schijfjes. Je kan 500 tot 7.000 euro renteloos lenen en terugbetalen op maximaal 2 jaar. Meer info
CultuurKrediet


Een CultuurKrediet is een krediet vanaf 5.000 euro tot maximaal 100.000 euro. De rentevoet is afhankelijk van het kredietbedrag en onder welk statuut je professioneel actief bent. De maximale rentevoet bedraagt 3%. In sommige gevallen is je CultuurKrediet zelfs renteloos. Cultuurkredieten vergen geen zekerheden (waarborgen), noch van jezelf, noch van je organisatie. Je kan deze lening aanwenden voor bijna alles wat betrekking heeft op je cultuurwerking, bv. voor investeringen of als werkkapitaal. Je kan het krediet gebruiken voor je organisatie of voor een specifiek project. Meer info
Vlaanderen Galeriestad


Perstekst

BUP, de Vereniging van Belgische galeries voor moderne en hedendaagse kunst, organiseerde op 5 juni 2018 in het Brusselse BOZAR een open colloquium over de uitdagingen in de sector van de kunstgaleries.

Met dit colloquium, getiteld Vlaanderen Galeriestad, besprak BUP een aantal prangende vragen. Wat zijn de uitdagingen en waar liggen de mogelijkheden? Heeft de overheid meer dan een LAT-relatie met het galeriewezen? Hoe kunnen galeries nationaal en internationaal samenwerken om hun slagkracht te verhogen? Wat is de stand van zaken in de dossiers kunstkoopregeling en volgrecht? Hoe kunnen galeries bijdragen tot een betere zorg voor het artistieke en creatieve erfgoed?

In vijf sessies kwamen deze, en vele andere vragen aan bod. Ook Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz was aanwezig om zijn visie over de betekenis van het Vlaamse galeriewezen in internationaal verband en als promotor van de artistieke creatie uit de doeken te doen.

Met de titel Vlaanderen Galeriestad wil BUP alvast een flinke voorzet geven. Op de kaart van de internationale kunsthandel is Vlaanderen (inclusief zijn hoofdstad Brussel) nauwelijks een voorschoot groot. Op wereldschaal gezien is Vlaanderen slechts een grote stad. Maar het is wel een die bulkt van musea, kunstenaars, instellingen, initiatieven, collecties en galeries voor moderne en hedendaagse kunst, die zonder uitzondering een internationale faam genieten. Vlaanderen is te klein om verder opgedeeld te worden, maar kan zich spiegelen aan het samenwerkingsmodel dat vandaag in steden als Antwerpen en Brussel bestaat. De betekenis en uitstraling van Vlaanderen als kunstmetropool kan alleen maar baat vinden bij het eendrachtig optreden van alle betrokkenen. Met Vlaanderen Galeriestad neemt BUP als vertegenwoordiger van de ondernemende privésector die de Vlaamse galeriesector is, alvast het voortouw.

In vijf sessies ging een schare aan met de sector vertrouwde experten met mekaar en met het publiek de dialoog aan. Programma Vlaanderen Galeriestad

08u30 Deuren open

09u00 Ontvangst door Paul Dujardin

09u15 Inleiding door Adriaan Raemdonck

09u30 Sessie Subsidies

  • Moderator: Pieter Vermeulen
  • Cathy Cardon, Dirk De Wit, Yasmine Geukens, Bart Vanderbiesen
10u45 Sessie Estates & Erfgoed
  • Moderator: Pieter Vermeulen
  • Evi Bert, Hélène Vandenberghe, Bart De Baere, Yoeri Van Langendonck, Maria Mineta
12u00 Walking lunch

13u15 Sessie Intellectual Property in de Beeldende kunst
  • Moderator: Lien Van de Kelder
  • Antoon Ott, Prof. Hendrik Vanhees, Salvador Ferreira
14u30 Interview met Sven Gatz

15u00 Pauze

15u30 Sessie Uitdagingen en samenwerkingsmodellen
  • Moderator: Chantal Pattyn
  • Johan Pas, Frank Demaegd, Jan de Clercq, Nele Verhaeren, Sofie Van de Velde
16u45 Sessie Code of Conduct
  • Moderator: Jo Coucke
  • Sofie Van de Velde, Llùcia Homs, Ernst Hilger
18u00 Conclusie en slotwoord door Pieter Vermeulen en Adriaan Raemdonck 18u15 Receptie

19h00 Einde
Art Market: When the emergency aid runs dry, what next for art galleries? (26/04/2020)


Link
De compensatiepremie in praktijk (28/04/2020)


Download document
Rekto Verso: Hoger kunstonderwijs in coronatijden (10/04/2020)


Link
Talking Galeries (februari 2020)


Link
Kunstbeurzen zijn afgelast of uitgesteld. Nederland en Duitsland overwegen om pas terug op te starten als er een vaccin beschikbaar is. (10/05/2020)


Link
NRC: ‘Samenwerken is voor galeries dé oplossing’ - Interview met Christian Ouwens, voorzitter Nederlandse Galerie Associatie (01/05/2020)


Link
In memoriam August Hoviele (07/05/2020)


Link
NRC: ‘Floor Wullems: Als niemand meer komt, voel je je nutteloos’ (04/05/2020)


Link
Sofie Van de Velde is the new president of FEAGA (24/06/2020)


Wednesday 24 June 2020, due to the circumstances of COVID-19 the General Assembly of FEAGA took place by Zoom in stead of at Art Basel and was attended by 19 members.
The new board was elected by unanimity and consists of

Sofie Van de Velde (BUP, Belgium), President
Kristian Jarmuschek (BVDG, Germany), Vice President
Ernst Hilger (Die Galerien, Austria)
Gió Marconi (ANGAMC, Italy)
Annamária Molnár (Association of Hungarian Contemporary Art Galleries)
Georges-Philippe Vallois (CPGA, France)
Cornelia Grassi (SLAD, UK)

Formdr president Adriaan Raemdonck: "I wish the new board members a fruitful cooperation in the coming period with all its challenges. I feel happy today because you all are trying to make FEAGA and its galleries more visible. And because we succeeded to show the outside world the importance of being an Association of Gallerists. The long period of 13 years that I have been President has been pleasant and rewarding for me and has given me a lot of friendships."
Anti-witwaswet / La loi anti-blanchiment (29/09/2020)


De anti-witwaswet is begin augustus in werking getreden. BUP heeft ondertussen vernomen dat de diensten van het Ministerie van Economische zaken bezig zijn met het uitwerken van de praktische richtlijnen voor de toepassing van deze wet.

In afwachting van die richtlijnen raden wij onze leden aan om bij een transactie vanaf € 10.000 een kopie te nemen van de identiteitskaart van de klant. Dit bewijst alvast de goodwill van de betrokken partijen om de wet toe te passen.
_______________________________________

La loi anti-blanchiment est entrée en vigueur début août. BUP a été informé que les services du ministère des Affaires économiques élaborent actuellement les lignes directrices pratiques pour l'application de cette loi. Nous vous fournirons des informations concrètes dès qu'elles seront disponibles.
Dans l'attente nous conseillons à nos membres de prendre une copie de la carte d'identité du client pour une transaction à partir de 10 000 €. Cela prouve déjà la bonne volonté des parties concernées d'appliquer la loi.